Dobré víno je jako dokonale zářivé slunce a čisté nebe nad hlavou

„Vínu by člověk měl věnovat tolik pozornosti jako ženě. Uvážlivý výběr obojího tak může člověku ušetřit zlost i peníze!“

Na pultech obchodů a v supermarketech je dnes široký výběr nejen různého zboží, ale také alkoholických nápojů včetně vína. Hodí se vždy jako skvělý dárek, ale i při zakoupení láhve vína by měl člověk o tom vínu něco málo vědět. Nemůže se řídit pouze jen cenou, ale především značkou a kvalitou. V nejednom případě jde o ne příliš dobré a kvalitní víno a pak při večeři si člověk dá jen jednu skleničku a dost. Věnovat by měl každý pozornost především etiketě. Zde se člověk dozví, o jaký druh vína jde, z jaké oblasti, od jakého dodavatele, například vinařství Doležal, a k jakému jídlu je tento druh vhodný. Proto by měla být věnována výběru vína značná pozornost.

„Dej mi pohár vína, ve kterém pohřbím svůj hněv.“    W. Shakespeare

Mnozí vinaři si pořídí svůj vlastní sklep. Pokud bude suchý a čistý, dále pak bude mít vhodnou teplotu, může být takový domácí sklep vynikajícím útočištěm nejen pro toho, kdo miluje sklenku skvělého vína. Zapomínat se nesmí i na to, že jako knihovna prozrazuje úroveň svého majitele, tak i sklep s lahvemi vína je vizitkou vkusu pana domácího. I vinařství Doležal zve k posezení v autentickém tradičním vinném sklepě. Návštěvu celé vinařské oblasti lze také spojit s cykloprohlídkou vinohradu. Navíc zde všichni návštěvníci jistě ocení, když je jim nabídnuté odpočinuté, dobře vychlazené víno, které i z obyčejné večeře dokáže udělat chvíli dobré pohody.

„K lidskému štěstí a k úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno, přátelé a hudba.“  Homér

I ve vinařství Doležal, což je rodinné vinařství, které se dědí z otce na syna, dobře ví, jak víno servírovat. Patří sem například tyto poznatky:

  • Víno se nesmí nikdy pít z lahve
  • Nalévat se musí do vhodných sklenic na víno a nikdy ne až po okraj, ale jen do dvou třetin
  • Pít víno na "ex" je docela neslušné
  • Víno nemá rádo náhlé změny teploty

Napsat komentář